ÜNİVERSİTE-SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ DENEYİMİ (ÜSİD) DERSİ ADAY MÜHENDİS/MİMAR/PEYZAJ MİMARINA KATKILARI VE AMAÇLARI NELERDİR?
Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı öğrencilerin üniversite hayatından profesyonel iş hayatına geçmeden uygulamalı eğitimler ile işi ve iş hayatını yakından tanıması ile Dünya’nın değişen senaryosunda disiplinler arası bir yaklaşımla 21. YÜZYIL YETKİNLİKLERİNİ kazanarak mezun olmaları en büyük amacımızdır.
1. Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı eğitimleri süresince mesleki alanlarıyla ilgili kazandıkları teorik bilgilerini üniversite-sektör iş birliği deneyimi (ÜSİD) dersi adı altında işletmelerde uzman kişilerin rehberliğinde yapacakları uygulamalı eğitimle bütünleştirerek, nitelikli istihdama yönelik yetişmeleri için gerekli olan uygulama becerileri gelişir.
2. Sektörde deneyim ve tecrübeleri yerinde öğrenecek, takım çalışması, iş disiplini ve sorumluluk alma becerileri artar.
3. İş dünyasıyla eğitim öğretim döneminde yüz yüze tanışma fırsatı bulacaklar, mezuniyet sonrası iş yerlerine uyum sorunu yaşamayacaklardır.
4. İşletmelerde kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklar, tecrübeleri, özgüvenleri artacak, gelecekleriyle ilgili kariyer planlaması yapabileceklerdir.
5. Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı okurken iş hayatıyla tanışma ve iş bulma fırsatı bulacaklar, iş tecrübesine sahip olarak mezun olacaklardır.
6. Belirli bir alanın uzmanlık becerilerinin öğrenilmesine ek olarak iletişim, takım çalışması, zaman yönetimi, farklı disiplinlerdeki iş süreçleri gibi 21’inci yüzyıl yetkinliklerinin geliştirilmesine çok katkı sağlanmış olur.
7. Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı mezun olduktan sonra, iş arama süreçlerinde öğrencinin kendisine olan güvenini artırır. Çünkü İnsan Kaynakları Profesyonellerinden size ‘Sizi neden işe alalım’, ‘Sizce bu işin gerektirdiği en önemli özellik nedir?’, ‘Bizim firmamıza ne gibi katkılarınız olabilir, birkaç örnek söyleyebilir misiniz? ya da ‘İşlerinizi nasıl planlarsınız’ gibi yetkinlik bazlı mülakat sorularına deneyimsel tecrübeleriniz kapsamında cevap vermelerine olanak sağlanır. Bu sayede aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı yeteneklerini geliştirmesine ve iyileştirmesine olanak sağlayarak, farklı disiplinlerde edindiği bilgilerle birlikte GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ hakkında bilgi edinmesi söz konusu olur.
Dolayısıyla aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı görev alıp eğitimden aldığı bilgiyi sektöre, sektörden aldığı bilgiyi eğitime aktarması yönünde geliştirilen çok önemli bir modeldir.
ÜNIVERSİTE-SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ DENEYİMİ (ÜSİD) FİRMAYA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?
-
Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı sektörde ihtiyaç duyulan yetkinliklere sahip bireyler olarak yetişmelerinin sağlanması, etkili insan kaynağının yaratılmasına destek olunması,
-
İşe alacağı adaylar için adayı tanıması, izleme ve değerlendirme fırsatının bulunması,
-
Yoğun iş dönemlerinde departmanların yeni mezunların yetiştirilmesi için efor harcamasının engellenmesi ve belirli deneyimlere sahip nitelikte çalışanlar kazandırılması, insan kaynağı yaratmak için potansiyel kaynaklar elde edilmesi,
-
Üniversite – Kurum iş birliği ile iş gücünde nitelikli proje ve çözümlerin doğmasının sağlanması,
-
İdealist ve mesleğinde deneyim sahibi, inovasyon potansiyelleri yüksek adaylar ile yenilikçi ürün ve hizmet oluşumunun sağlanması,
-
Dönemsel projeler için insan kaynağının oluşturulması,
-
Öğrencilerin fark yaratma arzularının daha yüksek olması ve buna bağlı olarak yaratıcı ve geniş düşüncelerin geliştirilebilmesi ve gerçekçi beklentileri olan yüksek motivasyonlu çalışanlar elde edilmesi,
-
Eğitim sürecinin sonunda, iş yerinin değerleri, stratejisi ve hedefleri potansiyel çalışana tanıtılmakta ve çalışanın işe bağlılığı ile sonuçlanması. Öğrencilerin öz bilincinin yükselmesi, mezuniyet sonrası hedeflerini netleştirmesi, kariyer ve yaşam planlarının oluşması.
İŞ YERİNİN SORUMLUKLARI NELERDİR?
İşyerinin uygulamalı eğitim sürecince sorumlulukları şunlardır:
1. Öğrencinin eğitimini, protokol esaslarına ve işyeri kurallarına göre yapabilmesi için bir eğitim sorumlusu görevlendirmek,
2. Öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması için gerekli önlemlerin alması ve İşyerinde bir kazanın meydana gelmesi durumunda gerekli işlemlerin yapılarak Üniversiteye derhal, ilgili diğer kurumlara 3 iş günü içinde haber verilmektir.
3. Danışmanın veya izleyicinin iş yerine yapacağı denetlemelere izin vermek
İŞ YERİ SORUMLUSU NEDİR?
-
Her Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı bir iş yeri sorumlusu olur.
-
Sorumluluk usta çırak ilişkisi ile mesleğin yanı sıra çalışma hayatının da genç kuşaklara kazandırılmasını sağlanır.
-
Her hafta öğrencinin yapacağı deneyim gözlemleri müfredat içerisinde belirlenmiştir. Haftalık çalışma programı işyeri eğitimcisi ve bölüm akademisyeni ile birlikte hazırlanır. Bu ders iş yeri izleyici/sorumlusu tarafından uygulanır.
-
Ölçme ve değerlendirme iş yeri sorumlusu ve akademisyenler tarafından yapılır.
-
Program başlamadan önce işletme sorumlularına “Oryantasyon Programı” uygulanır.
İŞ YERİ HAMİ GÖREV VE SORUMLUKLARI NELERDİR?
Eğitim Sorumlusunun sorumlulukları şunlardır:
1. Öğrencilere meslek kültürünü ve disiplinini aktarmak,
2. Öğrencilerin Üniversitede almış olduğu teorik ve uygulama esaslı bilgi ve becerilerin iş ortamındaki uygulama çalışmaları ile pekişmesini sağlamak,
3. Öğrenciye günlük, haftalık ve aylık çalışma planı ve sorumluluğu yüklemek,
4. Öğrencinin işyerinde yönetim anlamında tek muhatabı olmak,
5. Öğrencinin eğitim gördüğü programa uymayan ve sağlık açısından problem doğuracak işlerde görevlendirilmesini engellemek,
6. Öğrencinin günlük olarak tuttuğu işyeri eğitimi dosyasını ve yaptığı faaliyetleri denetlemek ve onaylamak/reddetmek,
7. Eğitim bitiminde, değerlendirme formunu doldurarak kapalı zarf içinde izleyici veya danışman’a ulaştırmaktır.
İŞ YERİ DENEYİMİ UYGULAMALI PROGRAMI STAJ OLARAK SAYILIR MI? ZORUNLU MUDUR?
ÜSİD uygulamalı eğitim programı ders kapsamında geçen uygulamalı bir derstir. İş yeri deneyimi programı AKTS puanı olan akademik ve uygulamalı eğitimde yer alan uygulamalı bir derstir. Staj ve mesleki eğitim ile usul ve esas olarak karıştırılmamalıdır. Zorunlu staj kapsamında yer almamaktadır.
ÖĞRENCİ EŞLEŞTİRMELERİ NASIL VE HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILMAKTADIR?
Öğrenci - Firma Eşleştirmesi öğrencilerin mesleklerine daha iyi hazırlanmaları, öğrenme sürecinde kazandıkları genel kültür, bölüm eğitimi ve teorik bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklarını gerçek bir işyeri ortamı içinde kullanabilme yeterliliği kazanmalarını sağlayacak şekilde planlamaktadır. Öncelikli olarak anlaşma sağlanan kurumun talep ve kriterleri (Bölüm/not ortalaması/yabancı dil/uyruk/yetkinlik vb.) doğrultusunda danışman hocaların öğrenci niteliği belirlemesine göre yapılmaktadır.
Aynı zamanda işletmeler dilerlerse bünyelerine katacakları öğrencileri kendi seçme ve yerleştirme prosedürlerine göre alarak, öğrencilerle birebir mülakat yapabilmekteler.
ÖĞRENCİYİ MÜLAKAT İLE SEÇMEK İSTERSEM NE YAPMAYALIM?
Öğrenci – firma eşleşmesinde mülakat talebinde bulunulması durumunda firma dilerse kendi seçme ve yerleştirme prosedürlerine göre üniversite tarafından isimleri iletilen öğrencileri iş yerine mülakata davet edebilir. Firmanın talep etmesi durumunda öğrenciler üniversiteye davet edilerek üniversite tarafından sağlanan mülakat odalarında firma görüşmelerini yapabilmektedir.
İŞ YERİ DENEYİMİ UYGULAMALI PROGRAMINDA SÜREÇ NASIL İŞLEMEKTEDİR?
Uygulama öncesinde firma ve üniversite arasında ‘İş Yeri Deneyimi Uygulamalı Programı’ protokolü iki nüsha olarak imzalanır. Bir nüshası iş yerinde bir nüshası üniversitede kalır. Firma protokol sürecinde hangi bölümden kaç öğrenci alacağını protokolde belirtir. Belirtilen kontenjan ve bölüm durumuna göre uygulamalı eğitim takvimi geldiğinde öğrenci eşleştirmesi yapılır.
ÜNİVERSİTE İLE PROTOKOL İMZALAMADAN ÖĞRENCİ ALABİLİR MİYİM?
Öğrenci yönlendirmesi, yapılabilmesi için firma ve üniversite arasında protokol imzalanması zorunludur.
İŞ YERİ DENEYİMİ UYGULAMALI PROGRAMINI HANGİ BÖLÜM ÖĞRENCİLERİNDEN ALABİLİYORUM?
Fakültemizin tüm programlarındaki tüm öğrencilerimiz iş yeri deneyimi uygulamalı programında yer alacaktır. Bölüm ve kontenjan seçimi firma tarafından yapılmaktadır.
İŞ YERİ DENEYİMİ UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMINDA FİRMA ÜCRET VERMEK ZORUNDA MIDIR?
ÜSİD kapsamında geçen uygulamalı bir ders olduğu için kurumların ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. YÖK Çerçeve Yönetmeliğine göre STAJ ya da MESLEKİ EĞİTİMLER de 3/1 oranında firma isterse ödeme yapabilir. İş Yeri Deneyimi programı AKTS puanı olan akademik ve uygulamalı eğitimde yer alan uygulamalı bir derstir. Bu nedenle ödeme zorunluluğu yoktur.
İŞ YERİ DENEYİMİ UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİYE SİGORTA YAPTIRIR MI?
Öğrenciler için sağlık sigortası öğrencinin uygulamalı eğitimde olduğu tarihleri kapsayacak şekilde Fakültemiz tarafından yapılmaktadır.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMININ DERSİ KAÇ SAAT OLMALIDIR ?
Firma günlük (8 saat) çalışma saatleri ile ilgili düzenlemelere uymak zorundadır.
ÖĞRENCİ MESAİYE KALABİLİR Mİ ?
ÜSİD eğitim sürecinde öğrenci mesaiye kalamaz. Doğacak tüm yasal hususlardan iş yeri sorumludur.
ÖĞRENCİYİ CUMARTESİ GÜNLERİ UYGULAMALI EĞİTİME ÇAĞIRABİLİR MİYİM?
ÜSİD eğitim planlaması sadece hafta içi için planlanmıştır. Ancak gidilmeyen günlerin mazereti gibi durumlarda öğrenci inisiyatifi doğrultusunda cumartesi günleri işletmeye gidebilir.
ÖĞRENCİ FİRMANIN ŞEHİR DIŞINDAKİ ŞUBESİNE GÖNDERİLEBİLİR Mİ?
Öğrenci şehir dışındaki başka şubeye gönderilemez. Yazışmalarda belirtilen yerde uygulama yapılmalıdır. Değişiklik öğrencinin de talebi doğrultusunda yer değişikliği formu ve danışman onayı sonrasında olabilir.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMINI YAPARKEN İŞ YERİ TATİLE GİRDİĞİNDE NE YAPMALIYIZ?
ÜSİD uygulamalı eğitim kapsamında iş yerinin tatile girmesi veya ara vermesi durumunda firma sorumlusu danışman hocaya durum bildirilmelidir. Planlanan bir duraksama olacak ise önceden haber verilmesi gerekmektedir.
İŞLETMEDE / FİRMADA ÖĞRENCİLERİN DENETİMİ NASIL YAPILACAK?
İşletmeye / Firmaya giden öğrenciler, uygulamadan sorumlu öğretim elemanları tarafından gerek interaktif uygulamalar (görüntülü whatsapp uygulamaları gibi) ile gerekse bizzat işyeri ziyaretleri yapılarak denetleneceklerdir.
SORUMLU ÖĞRETİM ELEMANI İŞ YERİ DENETİMİNDEN ÖNCE İŞLETMEYE HABER / BİLGİ VERECEK MİDİR?
Sorumlu öğretim elemanı kendi zaman planlamasına uygun olarak öğrenciye önceden haber vermeksizin iş yeri ziyareti yapabilir. İlgili danışman denetim öncesi iş yeri sorumlusu ile irtibat sağlayacak, sorumlu ve işyerinin uygunluğuna göre ziyaretini yapacaktır.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMINDA YAPILACAK İŞLETME İLE İLGİLİ KISITLAMALAR NELERDİR?
Bölüm başkanlığı onayı ile bölümüne uygun firmalara gitmesi gerekmektedir. Firmada en az bir yetkili olması gerekmektedir. Firma üretim veya hizmet sektörü olabilir.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM SÜRECİNDE OLAN ÖĞRENCİLER ÜNVERSİTEDE Kİ SOSYAL ETKİNLİKLERE KATILABİLİYORLAR MI?
Kariyer günleri ya da fakülte tarafından düzenlenen ve katılmasını zorunlu olan etkinliklere Fakülte sekreterliğinden alınacak izin yazısını getiren öğrenciye firma izin verebilir.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM SÜRECİNDE İŞYERİ YETKİLİLERİNCE HANGİ DURUMLARDA PROTOKOL FESHEDİLİR?
İş yeri kuralları (yazılı / yazılı olmayan) ve iş kanuna göre çalışma süreçlerinde yer alan iş etik ve ahlakına uygun olmayan davranışlar durumunda iş yeri öğrenci ile uygulamalı eğitim sürecine son verebilir. Bu durum süreç kapsamında ilgili Fakülte Dekanlığı tarafından değerlendirilerek öğrencinin durumu hakkında karar alınır.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM SÜRECİNDE DEVAM DURUMU NASIL OLACAK?
Üniversite-sektör iş birliği deneyimi dersine % 80 oranında devam zorunludur.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM SÜRECİNDE NOT VERME İŞLEMİ NASIL OLACAK?
Vize haftasında ara rapor, final haftasında ise nihai rapor sunulmalıdır. Rapor değerlendirmesi vize ve final sınav programlarının içerisinde yer alacaktır. Raporlara, eğitim sürecinde yapılan işleri gösteren evrak ve raporlar da firmanın izin verdiği ölçüde konulacaktır.
NOTLANDIRMA
ÜSİD deneyimi dersinden başarılı olmak için 100 üzerinden en az 60 puan almak gereklidir.
Vize sınavı
-
Bölüm danışman/izleyici notunun % 40’u (rapor defteri, günlük devam çizelgesi değerlendirme raporuna göre)
-
Sektör yetkilisi notunun % 60’i alınarak vize sınav notu verilmektedir
Final sınavı
-
Bölüm danışman/izleyici notunun % 30’u (rapor defteri, günlük devam çizelgesi değerlendirme raporuna göre)
-
Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı sunum notunun % 10’u (zorunlu)
-
Sektör yetkilisi notunun % 60’ı alınarak final sınav notu verilmektedir
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM SÜRECİNDE ÖĞRENCİNİN İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINA KARŞI KORUNMASINDA İŞYERİ YETKİLİLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
Öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunması için gerekli önlemlerin alması ve işyerinde bir kazanın meydana gelmesi durumunda gerekli işlemlerin yapılarak Üniversiteye derhal, ilgili diğer kurumlara 3 iş günü içinde haber verilmektir.
RİZE DIŞINDA DA İŞLETMELERDE ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİMİ YAPABİLİR MİYİM?
Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı, öğretim programlarını aksatmayacak şekilde, ders çizelgelerinde yer alan ÜSİD ders uygulamasını Bölüm Komisyonu uygun görüşüne bağlı olarak şehir dışı-yurt dışında da yapabilirler.
ÜSİD dersini yurt dışında tamamlayan aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı, uygulamalı eğitim çalışmalarına ilişkin belgelerini ve uygulamalı eğitim dosyalarını ilgili Bölüm komisyonuna teslim eder. Bu kapsamdaki uygulamalı eğitimlere ilişkin ölçme ve değerlendirme işlemleri, uygulama yönergesi ve bölüm veya fakülte esasları doğrultusunda yürütülür.
Yurt dışında uygulamalı eğitim yapacak aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı sigortalanması amacıyla sigortacılık alanında faaliyet gösteren yerli veya yabancı kurum ve kuruluşlara ödenecek primler Üniversite tarafından karşılanmaz.
ÜCRET ÖDEMESİ
ÜSİD uygulamalı bir ders olduğu için kurumların ÖĞRENCİYE ÜCRET ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Eğer firma öğrenciye ücret ödemek isterse bunun için üniversiteden herhangi bir izin almasına gerek yoktur.
ÜSİD UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMINDA ÜNİVERSİTE SİGORTA YAPTIRIR MI?
Öğrenciler için sağlık sigortası öğrencinin uygulamalı eğitimde olduğu tarihleri kapsayacak şekilde fakültemiz tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamında ödenecek primler, 5510 sayılı Kanunun 87. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca Üniversite tarafından karşılanır.
Üniversite tarafından sağlık işlemleri ve iş kazalarını içeren bu sigortanın öğrencinin emeklilik yaşını belirlemede bir etkisi yoktur.
İŞLETMELERDE ÜSİD UYGULAMASI YAPALIRKEN İŞLETMEMİ DEĞİŞTİREBİLİR MİYİM?
Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı, uygulamalı eğitime başladıktan sonra bölüm komisyonu uygun görüşü ile işletme değişikliği yapabilir.
ADAY MÜHENDİS/MİMAR/PEYZAJ MİMARI HERHANGİ BİR NEDENDEN DOLAYI DEVAMSIZLIK YAPARSA İŞLETME FESİH İŞLEMİ YAPABİLİR Mİ?
Sözleşme, aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı, İşletme ve Mühendislik Mimarlık Fakültesi arasında düzenlenir ve taraflarca okunup ıslak imzalı olarak ya da elektronik ortamda onaylanır. Taraflar sözleşme şartlarına uymakla yükümlüdür. Şartlara uyulmazsa işletme veya öğrenci tarafından sorumlu öğretim elemanının bilgisi dahilinde sözleşme fesh edilebilir.
İŞLETME DEĞİŞİKLİĞİ PROSEDÜRÜ ŞEMASI NASILDIR?
? Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı, sorumlu öğretim elemanı ile görüşür ve sözlü onay alır.
? Şözleşme fesih belgesini, yeni başlayacağı işletmenin bilgilerini içeren formu ve başvuru formu belgesini Mühendislik Mimarlık Fakültesi bölüm komisyonuna gönderir.
? Dekanlık gelen belgeleri ilgili bölüm komisyonuna gönderir.
? Komisyon kararı dekanlığa gönderilir.
? Yönetim kararı alınır.
SAĞLIK RAPORU ALINDIĞI GÜNLER DEVAMSIZLIKTAN SAYILIR MI ?
Sağlık raporu günleri devamsızlıktan sayılır.
ÖĞRENCİNİN DEVAMSIZLIĞI DURUMUNDA İŞLETME TEK TARAFLI SÖZLEŞME FESHİ YAPABILIR Mİ?
Sözleşme şartlarını yerlerine getirmediği için feshedebilir.
SÖZLEŞME FESHİ DURUMUNDA SİGORTA İPTAL EDİLİR Mİ?
Aday mühendis/mimar/peyzaj mimarı yeni işletmeye başlamazsa sigortası iptal edilir.
YAZ TATİLİNDE SEKTÖRDE ÜSİD UYGULAMASI YAPILABİLİR Mİ?
ÜSİD dersi sadece ilgili olduğu yarıyılda açılır ve sadece akademik takvimde belirtilen öğretim dönemleri içerisinde yapılabilir.
İŞ YERİ DENEYİMİ UYGULAMALI EĞİTİM PROGRAMINDA BAŞARISIZ OLAN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?
ÜSİD dersinden başarısız olan öğrenciler dersi tekrar almak zorunda olacaklardır.
İŞLETMEYE / FİRMAYA GİDEN ÖĞRENCİLERİN DENETİMİ NASIL YAPILACAK?
İşletmeye / Firmaya giden öğrenciler, uygulamadan sorumlu öğretim elemanları tarafından gerek interaktif uygulamalar (görüntülü whatsapp uygulamaları gibi) ile gerekse bizzat işyeri ziyaretleri yapılarak denetleneceklerdir.
ÖĞRENCİ İŞLETMEDE İKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
-
"Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği" yanında işyerinin çalışma, disiplin, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallarına uymak zorundasınız.
-
Eğitiminiz ile ilgili her türlü mazeret ve isteklerinizi BÖLÜM ÜSİD sorumlusu ve danışan/denetçi öğretim elemanına bildirmelisiniz.
-
İşyerinizi, ÜSİD danışmanı ve bölüm ÜSİD uygulamalar komisyonunun bilgisi ve onayı olmaksızın değiştiremezsiniz.
-
İşletmelerde her türlü araç ve gereci özenle kullanmalısınız. Aksi halde doğabilecek kaza ve zararlardan şahsen sorumlu tutulabilirsiniz.
-
İşletmede elde ettiğiniz sır niteliğindeki ticari bilgileri, organizasyon yapısını, müşteri portföyünü ve belgeleri başkalarıyla ASLA PAYLAŞAMAZSINIZ.
-
İşyerinden ayrılmanızı gerektirecek zorunlu hallerde, ÜSİD uygulaması sorumlusundan izin almak zorundasınız.
-
Mazeretsiz olarak ÜSİD dersine devam etmeyenler bu dersten başarısız sayılırlar.
-
İşyeri eğitimi süresince sendikal faaliyetlere ASLA katılamaz.
-
İşyerinde ÜSİD uygulaması ile ilgili yaptığınız çalışmaları ara ve nihai uygulama raporları haline getirip teslim etmek zorundasınız. Raporların intihale dayalı olması başarısızlık sebebidir.
BAŞARISIZLIK DURUMU
Başarısız olunması durumunda ÜSİD uygulaması dersinin tekrar alınması zorunludur.