Doküman No
FTRYO.TL. 0005
Yayın Tarihi
17.09.2024
Revizyon Tarihi
Revizyon No
Hazırlayan
Birim Kalite Komisyonu
Onaylayan
Müdür
  1. Sorumlular

Bu talimatın uygulanmasından Müdür, Müdür Yardımcıları ve Staj Komisyonu sorumludur.

 

  1. Uygulama

Bu kurallar 4. ve 6. Yarıyıllar sonunda yapılan yaz stajları ile ilgili olarak gözlemi yapılan hastaların staj defterlerine işlenmesi ile ilgili olup staj yönergesinin ilgili maddeleri doğrultusunda hazırlanmıştır.

    1.  

  1. Staj defterlerinin doldurulması öğrencinin bizzat kendisi tarafından ve kendi el yazısı ile yapılmalıdır.

  2. Her sayfanın altında eğitici fizyoterapistin imzası bulunmalıdır.

  3. Staj defterlerinde her hasta ayrı ayrı değerlendirilecek, hastanın bilgilerinin bir sayfaya sığmaması halinde diğer sayfadan devam edilebilecektir.

 

2.2

a) Staj defterine yazılacak her hasta için adı, soyadı, yaşı, mesleği, özgeçmiş v.b. bilgiler kaydedilecektir.

b) Her hasta için postür değerlendirmesi yapılacaktır.

c) Staj defterinde staj süresince değerlendirmesi ve tedavisi gözlemlenip taburcu olurken tekrar değerlendirmesi yapılan en az 10 hasta yazılacaktır. Staj iş gününün yetmemesinden dolayı taburculuğu gözlenemeyen ya da başlangıçta değerlendirmesi yapılamayan hastalar son staj günü yapılan değerlendirme neticesinde ya da tedavinin başlangıcına en yakın (olabilecek en erken tarihte değerlendirilerek) staj defterine yazılacaktır.

 

2.3.  

a) 4. Yarıyıl sonu yaz stajını yapan öğrenciler staj defterine aşağıda belirtilen tanılı hasta grupları içerisinde yer alan hastaları yazacaklardır: lumbago, disk hernisi, siyatalji, ön çapraz bağ yırtığı ya da tamiri, menisküs yırtığı ya da tamiri, kırık, impegiment sendromu, labrum yırtıkları,  karpal tünel sendromu ya da SUT da C ve D grubu olarak belirlenmiş hasta grupları içerisinde yer alan hastalar.

b) 4. Yarıyıl sonu yaz stajını yapan öğrenciler:  a maddesinde belirtilen hastalardan her biri için hastalık tipi ve tedavi bölgesine bağlı olmak kaydıyla, çevre ölçümü, gonyometrik ölçüm, kas kuvveti ölçümü gibi ölçümler tedavi başlangıcında ve tedavi sonunda yapılacak ve deftere kaydedilecektir. Ayrıca her hasta için tedavi programı amaçlarıyla birlikte yapılacaktır.

c) Hastanın tedavi bölgesine göre valgus, varus varlığı, eğer gerekliyse sakrum ve pelvisin değerlendirilmesi ya da ayakta pes planus gibi değerlendirmeler değerlendirme protokolüne eklenebilir.

 

2.4.

a) 6. Yarıyıl sonu yaz stajını yapan öğrenciler staj defterine aşağıda belirtilen hastalık grupları içerisinde bulunanları yazacaklardır: hemipleji, ms, myastenia grevis, CP, obstretik brachial pleksus yaralanması, tortikollis, facial paralizi, kardiyak ve pulmoner hastalıklar ( kistik fibrozis, kalp yetmezliği v.b.), total diz ve kalça protez hastaları ile 3. madde a bendinde belirtilen hastalıklardan kırık, ön çapraz bağ tamiri ya da fleksör ekstansör tendon yaralanması, skolyoz gibi (SUT da C grubuna dahil olan hastalar) hastalık grupları içerisinden seçtikleri hastaları staj defterine yazacaklardır.

b) 6. Yarıyıl sonu yaz stajını yapan öğrenciler a maddesinden belirtilen hastalar için hastalık tipi ve bölgesine bağlı olmak kaydıyla, çevre ölçümü, gonyometrik ölçüm, kas kuvveti ölçümü gibi ölçümlerle birlikte gerekli hastalık grupları için assworth skalasına göre spastisite bakılması, hastanın hangi evrede olduğu ya da CP için GMSM sınıflandırma sistemine göre belirli değerlendirme analizlerinin yapılması gereklidir. Ayrıca CP hastaları için CP tipine göre (spastik tip ya da ataksik tip) ve ekstremite tutulum yerine göre (quadriparatik, diparatik) hangisi olduğu hastanın ilk değerlendirmesinde not tutulmalıdır.

 

2.5.

a) Staj defterleri staj bitim tarihini takip eden yarıyılın ilk haftası içerisinde öğrenci işlerine teslim edilecektir.

b) Staj defteri öğrenci danışmanları tarafından yukarıdaki kurallara uygunluk doğrultusunda değerlendirilecek ve verilen notların %  40 ‘ı staj notuna eklenecektir.