Doküman No
YDYO.TL.0006
Yayın Tarihi
27.08.2019
Revizyon Tarihi
01.09.2022
Revizyon No
2
Hazırlayan
Birim Kalite Komisyonu
Onaylayan
Müdür

 

 

 

1.Sorumlular

Bu talimatın uygulanmasından Yönetim Temsilcisi sorumludur.

 

2.Uygulama

2.1.Bütün Bölgelerde Ortak Kurallar

 

  1. Temizliğe başlamadan önce ve temizlik bitiminde eller yıkanmalıdır.
  2. Temizlik personeli, temizlik sırasında mutlaka eldiven giymelidir.
  3. Temizlik daima temiz alandan kirli alana doğru yapılır. Kapı ve pencereler, gerekli görülen her durum, zamanda ve birime uygun sıklıkta su ve yüzey temizleyici ile silinmelidir.
  4. Rutin temizlik dışında kan, idrar ve vücut salgıları yüzeye döküldüğünde, önce su ve yüzey temizleyici ile, sonra çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
  5. Her sınıfın temizlik malzemesi kendine özel olmalıdır. Bir sınıfta kullanılan temizleme suyu, kovası paspası ve temizleme bezleri başka bir sınıfta kullanılmamalıdır.
  6. Paspaslar ve kumaş malzeme, temizlik bitiminde temizlenmek üzere temizlik görevlisi tarafından temizlenir.
  7. Islak bırakılan her malzeme mikropların üremesi için uygun ortam oluşturmaktadır.
  8. Buzdolapları her hafta temizlenmelidir.

2.2.Eşya ve Yüzey Temizliğinde Bez ve   Kovaların Kullanım Alanlarına Göre Renkleri

 

  1. Sarı bez ve kova ile yemek masası, buzdolabının dış yüzeyi, etajerin iç ve dış yüzeyi, personel ve öğrenci elbise dolapları silinmelidir.
  2. Yeşil bez ve kova ile buzdolabının iç yüzeyi silinmelidir.
  3. Mavi bez ve kova ile yatak ve karyolası, yatak baş ve kenarlarında el değen yerler (yan koruma kolları, yatak başlıkları), pencere çerçeveleri, cam önleri, sınıf kapıları ve televizyon silinmelidir.
  4. Kırmızı bez ve kova ile banyo ve küvetlerde (ayna, duşakabin ve duvar fayansları), lavabolar kendisine ait fırça ile çevreye sıçratmadan, musluklara sürülmeden fırçalanmalıdır.
  5. Zemin temizliğinde mikropların diğer alanlara yayılmasını önlemek için hortum kullanılmamalıdır.
  6. Tuvalet kapıları ve kapı kolları kırmızı bez ile kırmızı kova kullanılarak kapı üstten alta doğru silinmelidir.
  7. Tuvalet sifon kolu sulandırılmış çamaşır suyu emdirilmiş kâğıt havlu ile silinmelidir.
  8. Her temizlikte bez ve kovalar kullanımdan sonra temizlenerek kuru saklanmalıdır, bezler ve kovalar ayrı muhafaza edilmelidir.

2.3.Alanların Sınıflandırılması

 

  1. Düşük Riskli Alanlar: İdari bölümler, steril olmayan destek bölümleri ve diğer iç alanlar ( balkon, koridor, depo )

  2. Orta Riskli Alanlar   :Günlük kullanım alanları, mutfak, halka açık işlek bölümler, bekleme odaları, çamaşırhane, iç alanlar (tuvalet, banyo, koridor, merdivenler, personel, öğretmen ve toplantı odaları)

  3. Yüksek Riskli Alanlar :Sınıflar, Laboratuvarlar, koridor ve depo

 

2.3.1.Düşük Riskli Alanların Temizliği:

  1. Temizlenecek alanlardaki pencereler açılarak oda havalandırılır.

  2. Çöpler toplanır.

  3. Çöp kovaları görünür kir varlığında hemen, periyodik olarak da haftada bir kez yıkanıp durulanır.

  4. Oda zeminindeki kaba kirler toz kaldırmadan kuru paspasla temizlenir.

  5. Yüzey temizleyici emdirilmiş paspas etajer altı ve arkaları dâhil olmak üzere oda zemini dip kısmından kapıya doğru “s” çizerek paspaslamalıdır. Kaygan zemin levhası yerleştirilir.

  6. Bir odada kullanılan paspas başka bir odada kullanılmamalıdır.

  7. Sınıfta kullanılan paspas başka hiç bir alanın temizliğinde kullanılmamalıdır.

  8. Toz alma; sınıf masaları, tüm telefonlar, kapı kolları, sehpa ve etajerler, yemek masaları, dolap yüzeyleri, tartı aletleri, duvara monte aspiratör, klima ve ekler, pencere kenarları, vb. yüzeyler, yüzey temizleyici emdirilmiş bezle silinir.

  9. Camlar haftada bir silinir. Perdeler 3 ayda bir ayrıca kirlendikçe yıkanır ve ütülenir.

  10. Her oda için ayrı temizleme suyu hazırlanmalıdır.

 

2.3.2.Orta Riskli Alanların Temizliği:

  1. Bu alanların temizliği su ve deterjanla yapılır, dezenfektan kullanılmaz.

  2. Temiz alandan kirli alana doğru her yer sabunlu su ile silinir.

  3. Tek kullanımlık eldiven kullanılarak, çöpler günde en az bir kere “atık talimatı”na göre

  4. toplanır. Çöp kovaları görünür kir varlığında hemen, periyodik olarak ise haftada bir

  5. kere yıkanıp durulanır.

  6. Lavabolar günlük temizlenir.

  7. Pencere kenarı ve kapı kolları günlük temizlenir.

  8. Cam ve kapılar haftada bir silinir.

  9. Duvarlar, kapı, kapı çevresi ve pencere çevrelerine gerektiğinde ıslak temizlik veya

  10. leke temizliği yapılır.

  11. Zemin, deterjanlı su ile, kirlendiğinde ve günlük olarak paspaslanır.

  12. Oda zeminlerindeki kaba kirler çekçek ile temizlenir.

  13. Bütün işlemler toz kaldırmadan yapılır.

  14. Tuvalet temizlenirken sifon çekilir, toz deterjanla fırçalanır.

  15. Tuvalet zemini en son temizlenir.

 

2.3.3.Yüksek Riskli Alanların Temizliği:

  1. Bu alanların temizliği dezenfektanlı solüsyon ile yapılır.

  2. Oda temizliği için kullanılacak temizlik malzemeleri odaya taşınır.

  3. “El yıkama talimatı”na göre eller yıkanır ve tek kullanımlık eldiven giyilir.

  4. Çöpler “atık yönetimi talimatı”na göre toplanır.

  5. Çöp kovaları dezenfekte edilir ve temiz poşet yerleştirilir.

  6. Yüzeylerin dezenfeksiyonu için solüsyon hazırlanır.

  7. Masa, dolap vb. yüzeyler silinir, kurulandıktan sonra eşyalar yerine konulur.

  8. Cam kenarları, kapı kolları, sandalye vb. yüzeyler silinir.

  9. Tüm alet ve gereçlerin tozu alınır.

  10. Toz alma işleminde hav bırakmayan nemli bez kullanılır.

  11. Dezenfektanlı solüsyona batırılmış paspas ile zeminler iki kez silinir, paspas ve

  12. kullanılan malzemeler temizlenir, kurutulur.

  13. Eldiven çıkarılır, eller yıkanır, temizlik bezleri değiştirilir.