Doküman No
PMYO.YÖ. 0001
Yayın Tarihi
26.08.2024
Revizyon Tarihi
Revizyon No
Hazırlayan
Kalite Komisyonu
Onaylayan
Kalite Koordinatörü

Amaç ve Kapsam

Madde 1- Bu yönergenin amacı;  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerinin dördüncü yarıyıl ve altıncı yarıyıl sonunda yaz döneminde yapılan stajlar ile son sınıfta yapılan yarıyıl içi klinik stajlarının düzenlenmesi ve yürütülmesinde uygulanacak esasların belirlenmesidir.

 

Dayanak

Madde 2- RTEÜ Önlisans  ve Lisans Eğitim - Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 28., 31. ve 32.  maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Staj Çalışmalarının Zorunluluğu

Madde 3-  Her öğrenci pratik çalışma deneyimi kazanmak, uygulama yeteneklerini geliştirmek ve iş yaşamına uyum sağlamak amacı ile Yüksekokul tarafından uygun görülen sağlık kurumlarında bu yönerge hükümleri uyarınca staj yapmak zorundadır.

 

Stajların Yapılacağı Kurumlar

Madde 4-  (1)  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu öğrencilerinin stajları Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi hastanelerinde ve yüksekokul müdürlüğünce uygun görülen diğer yurt içi ve yurt dışı sağlık kurumlarında fizyoterapist kontrolünde yapılır.

 

(2) Bölüm başkanlığı tarafından staj yapılacak yerler, öğrenci staj listeleri ve tarihleri belirlenmediği takdirde öğrenci staj yapmak istediği yurt içi veya yurt dışı kuruluştan alacağı staj yapmasının kabul edildiğine ilişkin belgeyi, Bahar (IV. ve/veya VI.) Yarıyılı dönemi içinde Bölüm Başkanlığı’na vermek zorundadır.  Uygun görüldüğü takdirde, öğrenci stajını bu kuruluşta yapar. Staj kabul belgesi getirmeyen ya da staj kuruluşu uygun görülmeyen öğrenci, bölüm başkanlığı staj komisyonu tarafından belirlenen staj yerlerinde stajlarını yapabilirler.

 

Stajlar

Madde 5- Stajlar, II. Sınıf Klinik Yaz Stajı, III. Sınıf Klinik Yaz Stajı ile son sınıfta yapılan Klinik Uygulama I ve Klinik Uygulama II stajlarından oluşur.

 

Staj Dönemleri

Madde 6- Öğrencilerin yarıyıl içi staj süreleri eğitim-öğretim programlarında gösterilir. Yaz stajları IV. ve VI. yarıyılları izleyen yaz aylarında yapılır. Klinik Uygulama I ve Klinik Uygulama II dersleri kapsamında stajlar VII. ve VIII. yarıyıllar boyunca yapılır. Yaz Stajı I, Yaz Stajı II, Klinik Uygulama I ve Klinik Uygulama II kapsamında stajlarını yapamayan veya başarısız olan öğrenciler bir sonraki staj döneminde stajlarını tekrar eder. 

 

Staj Yapabilme Koşulları

Madde 7- (1)  Öğrenciler Yaz Stajları I ve II’yi RTEÜ Güneysu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü eğitim-öğretim programında gösterilen yarıyıl/dönemlerde ve bölüm tarafından belirlenen tarihler arasında yapmak zorundadır.   

 

(2) Öğrenciler FTR218 Klinik Staj I, FTR322 Klinik Staj II ve yarıyıl içi Klinik Uygulama I ve II’ yi alabilmek için önkoşulları yerine getirmek zorundadırlar.  Ön koşullar:

 

a) FTR218 Klinik Staj I: Bu staj, IV. Yarıyılın sonunda yapılır.  Öğrencinin bu stajı alabilmesi için; 1. ve 2. yarıyıldaki tüm derslerinden,  3. ve 4. yarıyıldaki zorunlu derslerin hepsinden başarılı olması gereklidir.

 

b): FTR322 Klinik Staj II: Bu staj, VI. Yarıyılın sonunda yapılır.  Öğrencinin bu stajı alabilmesi için Yaz Stajı I’i başarıyla tamamlamış olması aynı zamanda 3. ve 4. yarıyıldaki tüm dersleri başarı ile tamamlamış olması ve 5. ve 6. Yarıyıldaki zorunlu derslerden geçmiş olması gerekir.

 

c) Klinik Uygulama-I ve Klinik Uygulama-II stajlarının alınabilmesi için aşağıda belirtilen koşulların sağlanması gerekmektedir. Gerekli koşulları sağlamayan öğrenciler 7. ve 8. yarıyıl klinik uygulama stajlarının hiçbirini alamaz.

 

- Yaz Stajı I ve Yaz Stajı II’nin başarıyla tamamlanmış olması gerekir.

 

Staj Süresi

Madde 8- (1)  Yaz Stajı-I 4 hafta (yirmi iş günü), Yaz Stajı-II 4 hafta (yirmi iş günü) süreyle yapılır.

 

(2) Klinik Uygulama I ve Klinik Uygulama II dersleri kapsamında stajlar VII. ve VIII. yarıyıllar boyunca yapılmak zorunda olup, çalışma süresi staj komisyonunun belirlediği gün ve saatler arasındadır.

 

Stajlara Devam Zorunluluğu

Madde 9-(1) Yaz Stajı I ve Yaz Stajı II stajlara devam zorunludur. Stajlarda günlük çalışma süresi staj yaptığı kurumun mesai saatleridir. Öğrenci çalışma saatlerine uymak zorundadır. Bu stajlarda devam edilmeyen mazeretli günler için,  mazeretleri Yüksekokul Yönetim Kurulu’nca kabul edilen öğrencilere telafi hakkı verilir. Öğrencilerin mazeretli devamsızlık süresi en fazla 5 iş günüdür. Yaz Stajı I ve Yaz Stajı II Mazeretli devamsızlık süresi kadar staj sonuna gün eklenerek tamamlanır.

 

(2) Klinik Uygulama I ve Klinik Uygulama II dersleri kapsamında staj yapan öğrenciler staj süreleri içinde stajlara devam etmek zorundadırlar. Bir stajda mazeretli devamsızlığı %20’den fazla olan öğrenciler o stajı tümü ile tekrarlamak zorundadırlar. Staj bitirme sınavına katılamazlar.

 

Staj Yapan Öğrencinin Sorumluluğu

Madde 10- Öğrenciler stajda kullanacakları staj defterlerini Yüksekokul Müdürlüğünden teslim almak ve staj sonunda teslim etmek zorundadırlar.

  1. Öğrenci stajın gereği olan görevleri zamanında ve eksiksiz yapmak zorundadır.

  2. Staj yapan her öğrenci staj yaptığı kurumun çalışma ve güvenlik kurallarına uymak ve kullandığı mekân, alet, malzeme ve gereçleri özenle kullanmakla yükümlüdür. Bu yükümlülükleri yerine getirmemesinden doğan her türlü sorumluluk öğrenciye aittir. Öğrenci hakkında ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca işlem yapılır.

  3. Öğrenci, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu tarafından hazırlanan staj programına uymakla mükelleftir. Ayrıca, öğrenci yüksekokul müdürlüğünün onayı olmadan staj dönemini ve staj yapacağı kurumu değiştiremez.

Staj Sorumluları Ve Görevleri

Madde 11-(1) Yüksekokul Müdürü; Staj organizasyonunun en üst düzey yetkilisi ve yöneticisidir. Bu yetkisini uygun göreceği müdür yardımcısına veya Kurumda görevli bir öğretim elemanına devredebilir. Yüksekokul müdürünün görevleri;

  1. Staj eğitiminin eksiksiz olarak yürütülmesini planlamak ve gerekli önlemleri almak,

  2. Staj eğitiminin yapılacağı kurum ile resmi yazışmaları yürütmektir.

 

(2) Staj Sorumlusu; Yüksekokul müdürü tarafından eğitim-öğretim programında görevli öğretim elemanlarından biri o programın "Staj Sorumlusu" olarak görevlendirilir. Staj sorumlusunun görevleri;

a) Akademik takvime bağlı olarak stajın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirlemek ve yüksekokul müdürlüğünün onayına sunmak,

        b) Staj yapacak öğrencileri, staj ünitelerini ve sürelerini belirlemek ve listeleri ilgili staj kurumlarına göndermek,

c) Staj eğitiminin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak,

        ç) Stajların düzenlenmesi, koordinasyonu ve stajlardaki başarının değerlendirilmesidir.

 

(3) Staj Yürütücüsü; Staj yapılan kurumda öğrenciye iş ve görev veren ve onu denetleyen öğretim elemanı o öğrencinin "Staj Yürütücüsü" dür. Staj Yürütücüsünün Görevleri;

       a) Staj süresince öğrencinin devam durumunu izlemek, çalışmalarını yönlendirmek ve denetlemek,

       b) Staj eğitiminin verimli olması için gerekli önlemleri almak,

        c) Öğrencinin staj çalışmasını değerlendirerek tam not 100 (yüz) üzerinden vereceği notu staj değerlendirme formunda belirterek onaylamak ve staj sorumlusuna göndermektir.

 

Staj değerlendirilmesi

Madde 12- Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu'nun staj eğitiminin değerlendirilmesi aşağıda belirtilen şekilde yapılır.

 

a) Yaz Stajı-I ve Yaz Stajı-II; öğrenci staj çalışmaları staj yürütücüsü tarafından değerlendirilir ve Yüksekokul Müdürlüğü tarafından gönderilen "Staj Değerlendirme Formları"nda, öğrencinin yapmış olduğu staj tam not 100 (yüz) üzerinden staj değerlendirme notu olarak belirtilir.  Staj Değerlendirme Komisyonu tarafından, bu notun %60’ı (daha da arttırılabilir veya eksiltilebilir)  ile öğrencinin hazırlamış olduğu Staj Defteri Değerlendirme notunun %40’ı öğrencinin Staj Başarı Notu olarak belirlenir.  Staj geçme başarı notu en az 60 (altmış)  puandır.  Başarısız olan öğrenciler stajlarını tekrarlamak zorundadırlar.

 

b) Klinik Uygulama-I ve Klinik Uygulama-II derslerinin değerlendirilmesi her dönem yapılan ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavlarına göre yapılır. Bu sınavlar;  Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre düzenlenir.

 

 

 

Genel hükümler

Madde 13-   Bu yönergede yer almayan hususlar staj sorumlularının önerileri üzerine Yüksekokulun ilgili kurulları tarafından karara bağlanır.

 

Yürürlük
Madde 14-   Bu yönerge 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Senatosu’nun onayı ile yürürlüğe girer.


Yürütme
Madde 15- Bu yönerge hükümleri Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.