Doküman No
YİTDB.PR. 0011
Yayın Tarihi
27.03.2024
Revizyon Tarihi
Revizyon No
Hazırlayan
Enerji Yönetim Komisyonu
Onaylayan
Rektör

1. AMAÇ

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin tüm faaliyetler alanlarında verilen hizmetlerde enerji yönetiminin ve enerji verimliliğinin sağlanması ve iyileştirilmesine ilişkin yöntemleri ve sorumlulukları belirlemektir.

 

2. KAPSAM

Bu prosedür, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Enerji Yönetim Sistemi kapsamında enerji yönetimi, enerji verimliliğinin sağlanması ve iyileştirilmesine ilişkin tüm dokümanları ve süreçleri kapsar.

                                    

3. TANIMLAR

Enerji: Yenilenebilir enerji dahil satın alınabilen, depolanabilen, işleme tabi tutulabilen, donanımda veya bir proseste kullanılabilen ya da geri kazanılabilen çeşitli enerji türleridir.

Enerji Referans Çizgisi (EnRÇ): Enerji performansının karşılaştırılması için temel oluşturan nicel referans/referanslardır.

Enerji Tüketimi: Kullanılan enerji miktarıdır.

Enerji Verimliliği: Bir faaliyet, mal, hizmet veya enerji çıktısı ile bir enerji girdisi arasındaki oran veya diğer nicel bağlantılardır.

Enerji Hedefi: Kuruluşun enerji politikasını, iyileştirilmiş enerji performansı açısından yerine getirmek üzere düzenlenen belirtilmiş sonuçlar veya kazanımlardır.

Enerji Performansı: Enerji verimliliği, enerji kullanımı ve enerji tüketimi ile ilgili ölçülebilir sonuçlardır.

Enerji Performans Göstergesi (EnPG): Enerji performansının kuruluş tarafından tanımlanan nicel değeri veya ölçüsüdür.

Enerji Gözden Geçirmesi: İyileştirme fırsatlarının belirlenmesini sağlayan veriler ve diğer bilgilere dayanılarak kuruluşun enerji performansının tespit edilmesidir.

OEK: Önemli Enerji Kullanımları.

 

4. SORUMLULAR

Bu prosedürün hazırlanması, güncelleştirilmesi, iptali, kontrollü, dağıtılması ve arşivlenmesinden Enerji Yönetim Komisyonu, uygulanmasından Üniversite bünyesinde görev yapan tüm personel sorumludur.

 

5. UYGULAMA

5.1 Enerji Verilerinin Toplanmasının Planlanması

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi enerji performansını etkileyen karakteristik veriler planlı aralıklarla tanımlanır, ölçülür ve izlenir. Enerji performansını etkileyecek tüm veriler ve enerji tüketim değerleri birim yöneticileri ve Enerji yöneticisi tarafından entegre yazılım sistemlerine her ay düzenli olarak kaydedilir. Enerji verilerinin toplanmasına dair detaylar YİTDB.PL.0004 Enerji Yönetim Sistemi Veri Toplama Planı ile dokümante edilir ve dijital ortamda muhafaza edilir.

 

5.2 Önemli Enerji Kullanımlarının Belirlenmesi ve Gözden Geçirilmesi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi enerji kullanımlarının belirlenebilmesi için öncelikle enerjinin kullanıldığı alanlar tespit edilerek YİTDB.FR.0027 Önemli Enerji Kullanımları Belirleme Formuna kaydedilir. Enerjinin kullanım yerlerinin ve tüketim maliyetlerinin tespiti, enerji tüketimini azaltmak için yapılacak hedef ve programların öncelik sıralamasına esas teşkil eder.

 

Enerji Kullanımları Belirleme Formunda yer alan yıllık enerji tüketimlerinin % 15’undan fazla olan enerji kullanımları önemli enerji kullanımı olarak değerlendirilir.

 

YİTDB.FR.0027 Önemli Enerji Kullanımları Formu ile ÖEK’ ler ve bunları etkileyen değişkenler ve kişiler belirlenir

 

Önemli enerji kullanımları ENYS.PL.03 Enerji Hedefleri ve Aksiyon Planı alınır ve bu planda mevcut durum ve hedefler belirtilerek enerji verimliliğinin ve enerji performansının arttırılması için konu ile ilgili yapılacak faaliyetler tanımlanır ve ilgili çalışmalar başlatılır.

 

Enerji kullanımları yılda bir defa gözden geçirilir ve güncellenir. Bu gözden geçirmelerde geçmişteki ve mevcut enerji tüketimleri ile yapılan ölçümler, enerji tüketim maliyetleri, başlıca enerji tüketim alanları, son dönemlerdeki enerji kullanımındaki önemli değişiklikler, bir sonraki dönemde beklenen enerji tüketimine ilişkin hedefler, enerji tüketiminde önemli değişikliklere sebep olabilecek kurumda çalışan veya kurum adına çalışan kişiler dikkate alınır ve enerji verimliliğinin artırılması için iyileştirme çalışmalarına öncelik tanınır.

 

5.3 Enerji Referans Çizgisi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi enerji tüketimleri, uygun bir zaman dilimi dikkate alınarak belirli periyotlarda ölçülüp izlenir ve enerji referans çizgisi oluşturulur.

 

5.4 Enerji Yönetiminin Amaçları, Hedefleri ve Performans Göstergeleri

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Enerji Yönetim Sistemini uygulanması ve sürdürülmesi kapsamında enerji politikasında uymayı taahhüt ettiği konular başta olmak üzere mevcut enerjinin etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin kurum bütçesi üzerindeki yükünün hafifletilmesi, çevrenin korunması amacıyla enerji verimliliğinin ilk plana alınmasını hedefler.

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi enerji hedef ve amaçlarına ulaşmak için eylem planları oluşturur ve bu planları ENYS.PL.03 Enerji Hedefleri ve Aksiyon Planı olarak dokümante ederek belirli aralıklarla günceller. Amaç ve hedefler oluşturulurken enerji politikası ile tutarlı olmasına dikkat edilir.

 

Eylem planları oluşturulurken önemli enerji kullanımlarından faydalanılır. Önemli enerji kullanımlarının her biri için hedef belirlenir ve hedeflere ulaşmak için yapılacak faaliyetler planlanır.

 

Yasal ve diğer şartlar çerçevesindeki uygunsuzlukların düzeltilmesi için de amaç ve hedefler belirlenir. Uygunsuzluk olmadığı zaman yasal ve diğer şartlar ile ilgili konular plan kapsamına alınmaz.

 

Plan; faaliyetlerle ilgili sorumluları, zaman çizelgesini ve enerji performansının artırılması için uygulanacak yöntemleri içerir.

 

Amaç ve hedefler yönetimin gözden geçirmesi toplantılarında gözden geçirilir ve değerlendirilir.

 

5.5 Enerji Tedariki ve Satın Alma

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi enerji tedarikçisini seçebilir ve bölgede bulunan katılımcı firmalara en uygun koşul ve fiyatlarda enerji temin etmesini sağlar. Bunun yanı sıra deneyimli yönetici ve teknik personelleri tarafından enerji altyapı ve bakım onarım hizmetleri sürdürülür.

 

Yeni malzeme, cihaz ve ekipman alımlarında çevre ve enerji performansı dikkate alınır. Satın alma işlemlerinde mümkün olduğu müddetçe çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek ekipmanlar ve donanımlar tercih edilir. Enerji kullanımına etki eden veya edebilecek malzeme ve ekipmanların alımı öncesinde Satın Alma Birimi tarafından tedarikçilerden ve Enerji Yöneticisinden görüş alınır ve öneriler doğrultusunda enerji verimliliği olanlar tercih edilerek satın alma işlemleri gerçekleştirilir. Enerji verimliliğini içeren şartlar tedarikçilerle yapılacak satın alma protokollerinde, şartnamelerinde ve sözleşmelerinde özellikle belirtilir.

 

5.6 Enerji Yöneticisi / Enerji Yönetim Ekibi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi üst yönetimin onayı ile Enerji Yöneticisi görevlendirilmiş ve Enerji Yönetim Ekibi oluşturulmuştur. Enerji Yöneticisi / Enerji Yönetim Ekibinin sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.

  • Enerji Yönetim Sistemi’nin oluşturulması, uygulanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi,

  • Enerji Yönetim Sistemi’nin ISO 50001:2018 Standard gerekliliklerine uygunluğunun sağlanması,

  • Enerji Yönetim Sistemi ile ilgili faaliyet planlarının uygulanması,

  • Enerji Yönetim Sistemi’nin performansına ve enerji performansının iyileştirilmesine ilişkin üst yönetime düzenli aralıklarla rapor verilmesi,

  • Enerji Yönetim Sistemi uygulamaları ve kontrolünün etkili olmasını sağlamaya yönelik gerekli kriter ve yönetmelerin belirlenmesi,

  • Enerji Yönetim Sistemi için gerekli kaynaklar hususunda üst yönetimin bilgilendirilmesi,

 

5.7 Uygunluğun Değerlendirilmesi / Faaliyet Kontrolleri

www.mevzuat.gov.tr ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin uymakla yükümlü olduğu yasal şartlar ve mevzuatlar aylık olarak takip edilir. Periyodik gözden geçirmelerin sıklığı değişen şartlara ve güncel durumlara göre değişiklik gösterebilir.

 

Uymakla yükümlü olunan yasal şartlar ve mevzuatlar Yönetim Temsilcisi ve Enerji Yöneticisi tarafından hazırlanan YİTDB.LS. 0006 Yasal Şartlar ve Uygunluk Değerlendirme Listesi ile kayıt altına alınır ve faaliyetlerin uygunluğunun değerlendirilmesi ve izlenmesi bu liste ile takip ve kontrol edilir. Yasal yükümlülükler hakkında personele eğitim verilir ve uymakla yükümlü oldukları görev ve sorumlulukları hakkında bilgilendirilir.

 

Enerji mevzuatları kapsamında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’ ne ait izleme ve ölçme planlaması YİTDB.PL. 0005 İzleme ve Ölçme Planı ile takip edilir ve en geç altı ayda bir Yönetim Temsilcisi ve Enerji Yöneticisi tarafından güncel mevzuatlar doğrultusunda güncellenir.

 

Yönetim Temsilcisi ve Enerji Yöneticisi tarafından dört ayda bir Enerji Yönetim Sistemi uygulamalarının yerinde kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi gerçekleştirilir ve kontrol esnasında YİTDB.LS. 0007 Enerji Uygulamaları Kontrol Listesi doldurulur. Gerek görülen uygunsuzluklar için düzeltici faaliyetler başlatılır.

 

Enerji tüketiminde önemli değişikliklere yol açabilecek çalışanlar veya kurumun kontrolünde çalışanlar belirlenir. Enerji tüketimine önemli tesiri olan satın alma birim personeli, araç sürücüleri ve diğer ilgili personel enerji verimliliği konusunda eğitime tabi tutulur. Bu kişilerin görev ve sorumlulukları görev tanımlarında ayrıca belirtilir.

 

İzleme ve ölçme faaliyetleri sırasında dış kuruluşlara yaptırılan yapılan analiz ve ölçümlerde laboratuvarlarının ölçüm araçlarının da kalibrasyonlu olmasını istenir. Gerek görülürse ölçme cihazlarının kalibrasyon raporları ilgili kurum ve kuruluştan talep edilir. İzleme ve ölçme sonuçları Enerji Yönetim Birimi tarafından kayıt altına alınır.

 

Elektrik, doğalgaz vb. tüketimleri YİTDB.FR.0026 Enerji Tüketim Takip Formu ile izlenir.

 

Personel enerji performansı ve enerji verimliliği ile ilgili bilgilendirilir ve enerji performansının ve verimliliğinin arttırılması için teşvik edilir. Tüm birimler hizmet ve faaliyetlerinde mevcut enerji kaynaklarını en verimli bir şekilde kullanarak enerji verimliliğini ön plana alır ve tasarruf tedbirlerini uygular.