1.Sorumlular
Bu talimatın hazırlanması uygulamasından Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda ilgili bölümlerin eğitim-öğretim danışmalığını yapan Hemşirelik Yüksekokulu Lisanslı akademik personel sorumludur.
2.Uygulama
- Maket yüzüstü sert bir zemine yatırılır.
- Dorsogluteal bölgede uygulama yapılacağından,
- Spina iliaca anterior superior ile koksiks arasına hayali düz bir çizgi çizilp üç eşit parçaya bölünür.
- Dışta kalan 1/3 lük parçanın orta noktasını enjeksiyon alanı olarak belirlenir.
- Enjeksiyon bölgesi, gözle ve palpe edilerek kontrol edilir.
- Belirlenen enjeksiyon bölgesi, alkollü ya da batikonlu pamukla merkezden çevreye doğru olmak üzere yaklaşık 5 cm çapında silinir. Silme işlemi, aseptik kurallar çerçevesinde içten dışa doğru, tek bir hareketle yapılmalıdır. Dış bölgeye değmiş olan pamuk, iç bölgeye değdirilmemelidir.
- Hazırlanan ikinci pamuk, diğer elin küçük ve yüzük parmakları arasına sıkıştırılır. Enjektör alınarak iğnenin kapağı çıkarılır
- Silinen bölge, baş parmak ve işaret parmakları ile hafifçe bastırılarak gerdirilir. Antisepsisi sağlanan bölgeye dokunulmamalıdır.
- Enjektör, ortaparmak veya işaret parmağı ile ajutajından desteklenerek kalem tutar gibi tutulur.
- Tespit edilen ve gerdirilen bölgeye enjeksiyon iğnesi; 90º lik açıyla, tek bir hareketle, tereddüt etmeden hızlı bir şekilde batırılır.
- İğnenin tamamı doku içine girmelidir.
- Enjektörü tutan el, iğne batırıldıktan sonra hiç hareket ettirilmeden sabit tutulur. Silinen bölgeyi gerdirmekte olan diğer el, geri çekilir.
- Küçük ve yüzük parmakları arasına sıkıştırılan pamuk, iğnenin dokuya girdiği yere yerleştirilerek hafifçe basınç uygulanır. Bu esnada enjektörün iğnesi; tek bir hareketle, hızlı bir şekilde, 90º lik açıyla dokudan çıkarılmalıdır.
- Pamukla enjeksiyon yerine hafifçe basınç uygulanır.
- İğne, kapağı kapatılmadan tıbbi atık kutusuna, enjektör ve pamuk tıbbi atık çöpüne atılır.