1.Sorumlular
2.Uygulama
2.1.Uygulama/Ders Yetkilisinin Uygulama Esnasında Uyması Gereken Kurallar:
-
Uygulama alanında gerçekleştirilecek uygulama/ders öncesi ilgili alan sorumlusuna bildirmek ve sorumlu kişiye kapıları açtırmak.
-
Öğrenciler uygulama alanına alınmadan önce restoran ve barın uygulamaya hazır olup olmadığının kontrol etmek.
-
Uygulama alanına giriş yapılmadan önce yetkili ve öğrencilerin kişisel hijyen bakımı ve kılık kıyafet gereklerini yerine getirmek ve bu bilinçte hareket ettiğinden emin olmak.
-
Daha önceki kullanımlardan kaynaklanan bir eksiklik veya kullanım zararı tespit edildiğinde sorumluya bilgi vermek.
-
Odalarda ihtiyaç duyulan uygulama malzemelerinin temini konusunda da gerekli durumlarda yetkiliyi bilgilendirmek.
-
Restoran üniforması var ise uygulama ortamında üniformayı kullanmak.
-
Hijyen kurallarına harfiyen uyulmasını sağlamak.
-
Üretim gerçekleştiriliyor ise israfa engel olmak.
-
Mutfakta gerekli görülen temizlik çalışmalarını takip etmek (tezgah, zemin, ekipman temizliği ve bulaşık yıkama)
-
Depoların temiz ve düzenli tutulmasına önem göstermek.
-
Restoran bölümünün (zemin, masalar, kullanılan makineler) sürekli olarak temiz tutulmasına özen göstermek.
-
Restoranda ve depoda uygulama sonrasında malzeme kontrolünü yaparak eksikleri belirlemek ve yetkiliye bildirmek.
-
Uygulama alanından ayrılmadan önce son kez bar, depo ve zemin temizliğini yaparak çöpleri dışarı çıkarmak.
-
Restoranda bulunan tüm araç gereç ve ekipmanları kullanım şartlarına uygun olarak kullanılmasını sağlamak.
-
Uygulama sonrasında uygulama atölyesinin hijyen kurallarına uygun temiz ve düzenli bırakılmasını sağlamak.
-
Kaza ve yaralanmalara karşı tüm öğrenciler gerekli önlemleri almak.
-
Uygulama sonunda doğal gaz, elektrik, fırın kontrolleri yapılarak bu aletlerin kapalı konumda olmasını sağlamak.
-
Öğrencilerin bilmedikleri konularda yetkili kişilere başvurması konusunda hareket etmelerini sağlamak.
-
Uygulama dersi sonrası kullanılan malzemeler yerlerine yerleştirilmesi sağlanarak kontrol yapıldıktan sonra görevliye uygulama odalarının kilitlenmesini sağlamak.
2.2.Okul Temizlik Görevlisinin Restoran ve Bar Bölümünü Temizlerken Uyması Gereken Kurallar:
-
Uygulama kullanımından sonra restoran ve bar bölümünün kontrol edilmesi. Gerekli eksik tespiti ve zararlarda yetkiliye bilgi verilmesi.
-
Restoranın havalandırılmasını sağlayarak temizliğinin gerçekleştirilmesi.
-
Temizlenmesi gereken malzemelerin (masa örtüsü, peçete, kapak örtüsü vb.) temizliğinin sağlanarak tekrar yerlerine yerleştirilmesi.
-
Uygun malzemeye uygun temizlik maddelerinin kullanılarak temizliğinin sağlanması ve bir sonraki uygulama için restoran ve bar bölümünün hazırlanarak kapatılması.